Top Ad 728x90

Epilepsinin hamilelik sırasındaki tehlikeleri nelerdir ?


Hamilelik'te sürekli kontrol altında tutulması gereken hastalıklardan biri de epilepsi.

Epilepsi hamilelikle birlikte kötüleşebilirken aynı zamanda bebek üzerinde de olumsuz ektilere neden olabilir. VKV Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Senai AKSOY hamilelikte epilepsinin anne adayı ve bebek üzerindeki etkileri hakkında bilgi veriyor.

Epilepsi nedir?
Sinir uçlarındaki anormal elektriksel uyarım sonucunda epilepsi meydana gelir. Hastalık nedeniyle istemsiz kasılmalar ve bazen de bilinç kaybı oluşabilir. Anne adayının epilepsi hastası olması hamilelik sürecini ve aynı zamanda doğumu da etkileyebilir. Hastalık anne karnında bebeğin gelişimi sırasında anormalliklere neden olabilir. Bunun dışında hamilelik sürecinin kendisi de epilepsinin durumunu kötüleştirebilir.

Epilepsinin hamilelik sırasındaki tehlikeleri
Epilepsi hastalığının anne adayı ve bebek üzerindeki en önemli riskleri hamilelik esnasında nöbet sayısının artması ve bebekte oluşabilecek doğumsal anomaliler. Epileptik annelerden dünyaya gelen bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 7’sinde önemli doğumsal anomaliler gözlemlenir. Normal toplumda bu oran yüzde 3’tür. Anne adayında epilepsi olmasının sonucunda bebeklerde yarık damak, yarık dudak, zeka geriliği, düşük doğum ağırlığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Çoğu zaman hamileler bebeğin zarar görmesinden korktuklarından hamilelik esnasında ilaç kullanımını bırakırlar. Bunun sonucunda nöbetler; bebek için fiziksel zedelenme, gelişme geriliği, hatta ölüm meydana gelebilir. Epileptik kadınlar bu nedenle çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce, hamilelik boyunca ve doğumdan sonrada bir kadın doğum uzmanı ve bir nörolog tarafından takip edilmeli. Hamilelikte ilaçların dozu yeniden belirlenmeli.

Epilektik annenin dikkat etmesi gerekenler
Anne adayının düzenli kontrollerini aksatmaması gerekir. Nöbet sıklığını artıracaklarından hamile, uykusuzluk, yorgunluk, açlıktan kaçınmalı. Mutlaka folik asit takviyesi yapılmalı.

Epilepsi kadınlar için bir risk faktörü oluştursa da, gerçekte risk tahmin edilenden düşüktür. Epileptik kadınların yüzde 93’ü dünyaya sağlıklı bir bebek getirebilirler. Ayrıca hamilelik boyunca düzenli olarak kontrole gitmek, ayrıntılı ultrasonlar ve anomali taramaları anne karnında meydana gelebilecek pek çok hastalığın erken teşhis edilmesini sağlar.
kaynak: haber 3
etiketler: Epilepsinin hamilelik sırasındaki tehlikeleri nelerdir,hamilelerin Epilepsi tehlikeleri,Epilepsi nedir

Top Ad 728x90