Top Ad 728x90

IBAN Numaramı Nasıl Öğrenebilirim

IBAN’ımı Nasıl Öğrenebilirim?
Müşteriler, mevcut hesap numaraları yerine kullanılacak olan ve kendi bankasınca üretilmiş olan IBAN’ı hesaplarının bulunduğu banka şubesinden veya bankaların internet sitelerinden temin edebilirler.
IBAN numaramı Şimdi Öğrenip Kullanabilir miyim?
Evet. Mevcut hesap numaraları yerine IBAN şimdiden kullanılabilir

IBAN Nasıl Kullanılacaktır?
1. Her banka, müşterisinin para transferine konu hesabı için IBAN’ı üretmiş durumdadır ve müşterisine bildirir.

2. Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesap numarasına ait IBAN’ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERİCİ) bildirir.

3. Gönderici, alıcının IBAN’ını kendi bankasına bildirir ve para transfer emrini verir.

4.Göndericinin bankası bu IBAN’ı doğrular ve alıcının IBAN’ına para transferini gerçekleştirir.
Banka Müşterileri Ne Yapacak?
Para transferine konu hesabı olan her müşteri IBAN’ını almak için hesabının bulunduğu bankaya başvuracaktır. IBAN’ını alan müşteri kendisine yapılacak para transferlerinde kullanılmak üzere hesap numarası olarak IBAN’ını göndericiye bildirecektir.

Para transferi yapacak olan müşteriler, transferi gerçekleştirmeden önce alıcının IBAN’ını bankalarına bildireceklerdir. Alıcının IBAN’ının bilinmediği durumlarda ise bankalarına işlem bazında yazılı beyan vermek suretiyle transferi gerçekleştirebileceklerdir.
IBAN doğrulaması nedir?
IBAN doğrulaması, IBAN’ın ISO 13616 no.lu standarda göre uygun formatta oluşturulup oluşturulmadığını kontrol eden bir uygulamadır. Bir başka ülkeye ya da bankaya para transferi yapmak isteyen bir müşteri, alıcının IBAN’ını gönderici bankaya verdiğinde, transfer yapılmadan önce alıcının IBAN’ı gönderici banka tarafından kontrol edilir. IBAN yanlış ise para karşı bankaya gönderilmez ve yanlış işlem engellenir.

Para transferinden önce yapılan IBAN doğrulaması sadece geçerli bir IBAN kullanıldığını göstermekte, kişi ile hesap numarasını eşleştirmemektedir.
Yurt dışındaki hangi ülkelere para gönderirken IBAN kullanmak zorundayım?

01.01.2009′dan itibaren Avrupa Ekonomik Alanı’nda yer alan Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’e para gönderirken IBAN kullanmak zorunludur
Yabancı para (döviz) göndermek istediğimde de IBAN kullanmalı mıyım?

Türk Lirası veya yabancı para tüm hesaplara yapılacak transferlerde IBAN kullanılması gerekmektedir.
Bankanın bir şubesinden diğer şubesine para gönderirken IBAN kullanmak zorunda mıyım?

01.01.2010 tarihinden itibaren IBAN’sız yurt içi ve yurt dışına para transferi yapılamayacağından, eski hesap numaralarının tamamı IBAN’a dönüşecek, dolayısıyla bankanın bir şubesinden diğer şubesine para transferi yapılırken IBAN kullanmak gerekecektir.

Kredi kartı ödemelerimi yaparken IBAN kullanmalı mıyım?

Kredi kartı hesaplarına IBAN verilmediğinden, kredi kartı numarasına yapılan transferlerde IBAN kullanılmamaktadır.
Yatırım hesaplarına IBAN verilmesi zorunlu mudur?

Yatırım hesabı para hareketine konu ise bu hesap için IBAN üretmek gerekmektedir.
İsme havalede IBAN gerekli midir?

İsme (alıcının hesap numarasının bulunmadığı durumda) para göndermek istendiğinde herhangi bir hesap numarasına ihtiyaç duyulmadığından IBAN kullanılmayacaktır.
Para göndermek istediğim kişinin IBAN’ını öğrenemiyorsam ne yapmalıyım?

Para transferi yapmak istediğiniz kişinin IBAN’ını öğrenemiyorsanız, transferi gerçekleştirmeden önce alıcının IBAN’ını bilmediğinize ilişkin yazılı beyan vermeniz gerekmektedir.
Kaynak:ibansorgulama.com

Etiketler : banka hesabımın ıban numarasını öğrenme, banka hesap numarası, ıban a geçiş, ıban doğrulama, Iban hesabı, ıban hesap numarası, ıban kullanım tarihi, ıban numarası, ıban numarası bankanın, ıban numarası doğrulama, ıban numarası kullanma, ıban numarası nasıl kullanılır, ıban numarası öğrenme, ıban numarası sorgulama, ıban numarası zorunlu mu, ıban numarasını bilmiyorsak ne yapmalıyız, ıban numarasını bilmiyorsam ne yapmam gerek, ıban numarasını kaybetme, ıban numarasını nasıl öğreneceğiz, ıban numarasıyla para transferi, ıban öğrenmek için ne yapmam gerek, ıban sorgulama, ıbana geçiş tarihi ne zaman, İsme havalede IBAN gerekli midir?, isme havalede ıban numarası gerekli mi, kredi kartı ödemede ıban numarası gerekli mi, ne zaman ıban numarası kullanılacak, para gönderirken ıban numarası gerekli mi, para göndermede ıban numarası zorunlu mu, yatırım hesabında ıban numarası gerekli mi, Yurt dışındaki hangi ülkelere para gönderirken IBAN kul

Top Ad 728x90