Top Ad 728x90

Kobi kredisi veren bankalar

100 bin işletmeye sağlanacak 2.5 milyar TL’lik krediye ilişkin başvurular bugün başlıyor. Krediden faydalanmak isteyen işletmelerin, başvuru için anlaşma yapılan 17 bankaya müracaatta bulunmaları gerekiyor.
KOBİ Kredisi başvuruları başladı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 100 bin işletmeye sağlanacak 2.5 milyar liralık krediye ilişkin başvuruların bugün başlayacağını açıklamıştı. Bakan Ergün, krediden faydalanmak isteyen işletmelerin, anlaşma yapılan 17 bankaya direkt başvuruda bulunabileceğini bildirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, esnaf-sanatkarlar ile tüm KOBİ’lere yönelik hazırlanan 100 bin işletmeye 2.5 milyar TL’lik Yeni Kredi Destek Programı’na başvurular, bugünden itibaren başladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün konuya ilişkin açıklaması şöyle: “2.5 milyar TL’lik Yeni Kredi Destek Programı çerçevesinde başvuran ve gerekli şartları taşıyan esnaf ve sanatkarlar ile tüm KOBİ’lere, ilk 3 ayı ödemesiz geri kalanı aylık eşit taksitler halinde toplam 15 ay vadeli 25 bin TL üst limitli kredi kullandırılacak. Şahıs işletmelerinde işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde kredi üst limiti 30.000 TL olacak.
Kredi kullanımı, KOSGEB’in bütçe imkânları çerçevesinde ve işletmelerin başvuru sırasına göre değerlendirilecek.
KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı işletmeler, kredi programı için anlaşma yapılan 17 bankaya başvurabilecek. Bu bankalar, Akbank, Alternatifbank, Anadolu Bank, Denizbank, Finansbank, Fortis, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Asya Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası’dır.
Yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, hammadde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurtdışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerin finansmanı amacı ile başlatılan Yeni Kredi Destek Programı’ndan yararlanmak isteyen KOBİ’lerin, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmaları ve mutlaka krediyi hangi amaçla kullanacaklarını beyan etmeleri gerekiyor.
İşletme başına kredi üst limiti 25 bin TL olup, kredi faiz veya kar payı tutarının yüzde 25’i krediyi kullanan işletmeler tarafından aylık eşit taksitler halinde, kalan yüzde 75’i ise KOSGEB tarafından karşılanacaktır. 25 bin TL üst limitten kredi kullanılması durumunda, 15 ay vadeli kredinin KOSGEB tarafından ödenecek peşin faiz tutarı 1.836 TL, işletme tarafından ödenecek faiz tutarı ise toplam 612 TL olacaktır. İşletme sahibinin kadın girişimci olması halinde faiz tutarı 30 bin TL üzerinden aynı şartlarla hesaplanacaktır.
Kredi üst limiti 25 bin TL olup, işletmelerimiz ihtiyaçları ölçüsünde kredi kullanabileceklerdir. Başvurular, KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecektir. Kredi Destek Programı çerçevesinde bankalar, işletmelerden kullandıracağı kredi için hizmet bedeli olarak 500 TL’den fazla, ayrıca ipotek alınması halinde ekspertiz masrafı olarak da 750 TL’den fazla masraf talep edemeyecekler.
Bankalar, işletmeden her ne ad altında olursa olsun başkaca bir bedel talep edemeyecek. Teminat sıkıntısı yaşayan işletmeler ise Kredi Garanti Fonu (KGF) veya TESKOM’a bağlı Kredi Kefalet Kooperatifleri’nden yararlanabilecekler. Ayrıca vergi ve SGK borcu olan işletmelerimiz, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek suretiyle krediyi kullanabilecekler. Yeni Kredi Destek Programları’ndan yararlanmak isteyen KOBİ’lerin, mutlaka KOSGEB Veri Tabanına kayıt olmaları gerekiyor.
KOSGEB Veri Tabanı’na 9 Ekim 2009 tarihine kadar toplam 89 bin 500 işletme kaydedilmişken, 12 Ekim 2009 tarihinden bugüne kadar 35 bine yakın işletme kayıt olmuştur. İşletmelerin kredi tahsisinde başvuru sırasının esas alınacağını göz önünde bulundurarak, bir an önce KOSGEB Veri Tabanı’na kayıt yaptırıp, bankalara başvurmaları gerekiyor.
Başvurularla ilgili detaylı bilgilere, KOSGEB’in resmi internet sayfası www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. KOBİ’lerimiz, uygulamaya konulan bu yeni destek modeliyle, büyüme ve kalkınmanın öncüsü olmaya devam etmeleri ise esas amacı oluşturuyor.
kaynak:Ekotrent

Top Ad 728x90